Herkkuja kerkistä

Suomen luonto on pullollaan mahtavia yrttejä ja raaka-aineita, joiden ravintoarvot hipovat taivasta. Yrttejä on käytetty aikojen alusta lähtien erilaisiin vaivoihin ja tauteihin. Nykypäivänä suomen luonnosta löytyviä yrttejä käytetään yhä enemmän ruuanlaitossa ja elintarvikkeissa.

Yksi luonnostamme löytyvistä superruuista on kuusenkerkkä, eli kuusen vuosikasvu, joka sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia. Mutta mihin niitä kuusenkerkkiä ja luonnon yrttejä voi oikein käyttää?
 
Laadukas kuusenkerkkä
Kuva: Ritva Kokko
”Isäni syntyi ja eli Pohjois-Suomessa. Sotien jälkeen vaatimattomissa olosuhteissa luonto oli aina lähellä. Siihen aikaan isä osasi luontaisesti kuunnella itseään ja tiedostaa, mitä kroppa tarvitsee. Sieltä kumpuaa kiinnostukseni luonnontuotteisiin. Jos hiljentyy kuuntelemaan itseään, niin keho kyllä kertoo, mitä se tarvitsee.”

Näin minulle kertoi luonnontuotemestari ja Korpihillan yrittäjä Ritva Kokko. Pääsin ilokseni juttelemaan Kokon kanssa kuusenkerkistä, luonnontuotteista, villiyrteistä, yrittämisestä ja luovuudesta. Juttua riitti ja onneksi etäyhteydet toimivat!

Kokko oli ensimmäisten joukossa tuomassa markkinoille useita luonnontuotteista valmistettuja herkkuja – esimerkiksi kuusenkerkkämarmeladin ja kuohuvan kuusenkerkkäjuoman. Ensimmäinen Korpihillan tuote oli kuusenkerkkäsiirappi. Kokko on todellinen luonnontuotealan edelläkävijä.

Mistä kaikki alkoi?


Vuonna 1997 Kokko oli muuttanut Posiolle ja tehnyt kotikeittiössään erilaisia tuotteita marjoista, yrteistä ja muista luonnontuotteita. Hän oli opiskellut ravintola-alaa ja kiinnostus ruokaan oli suuri. Kokko huomasi, ettei markkinoilla ollut ainuttakaan alkoholitonta juhlajuomaa. Hän sai ajatuksen, että kuusenkerkästä voisi valmistaa alkoholitonta kuplivaa, ja ryhtyi tuumasta toimeen. Siitä ideasta syntyikin Kuohuva kuusenkerkkä ®​. Vuonna 2003 juomasta tehtiin ensimmäinen koe-erä.

Ensimmäinen kuusenkerkkäkuohuvan koe-erä oli suuri menestys – juomaa meni heti syntymäpäiville ja muihin juhliin. Vuonna 2005 juoma palkittiin Suomen parhaana juomana. Kilpailussa etsittiin kotimaisten pientuottajien tuotteita, joita haluttiin nostaa kuluttajien tietoisuuteen. 

Kuusenkerkkäkuohuva oli kilpailussa samalla viivalla alkoholipitoisten juomien kanssa ja yllätti tuomariston maullaan. Kilpailun jälkeen useat ravintolat alkoivat tilata juomaa ja myöhemmin asiakkaiden toiveesta sitä alettiin myymään kaupoissa. Ja loppu on historiaa!

Kuusenkerkkäkuohuvan suosio perustuu sen erikoisuuteen. Resepti on ollut ensimmäisestä koe-erästä saakka samanlainen, minkä vuoksi juoma on saavuttanut markkinoilla jo klassikon aseman. Tuote on (markkinoiden ensimmäinen) alkoholiton ja juhlava juoma. Lisäksi se on tehty kuusenkerkästä, joka on luonnostava saatava erikoinen raaka-aine. Ja onpa sen makukin sielua hivelevän ihana!

Pohdimme Kokon kanssa luonnontuotteiden suosiota. Tällä hetkellä lähiruoka, kestävä kehitys ja vihreys ovat taas kovasti tapetilla. Mutta mistä johtuu, että luonnontuotteet ja yrtit unohtuvat moneksi vuodeksi, kunnes joku taas muistaa alkaa hyödyntää niitä? En tiedä.

Kokko kuitenkin tuumasi, että esimerkiksi julkkiskokkien esimerkin myötä ihmiset uskaltavat helposti kokeilla erilaisia juttuja myös omissa kotikeittiöissään. Villiruuan suosio onkin kasvanut suuresti viime vuosien aikana.

Kuolevaa kansanperinnettä?


Suomen luonnosta löytyvä ravinto ja sen jalostaminen tuotteisiin on jokseenkin myös kuolevaa kansanperinnettä. Mielestäni meidän tehtävämme on kertoa ja opettaa aina seuraaville sukupolville luonnontuotteista. Moni ihminen ei tiedä, mitä kaikkea luonnosta voi syödä ja mitä hyötyä siitä on. Suomen luonto on puhdas ja täynnä upeita raaka-aineita!

Täytyy kuitenkin muistaa, että yrttejä ja luonnontuotteita tulisi käyttää vain kuuriluontoisesti. Luonnon yrteistä ja niiden vaikutuksista pidemmällä aikavälillä on vielä huomattavan vähän tutkimusta. Sen vuoksi niitä olisi hyvä käyttää ainoastaan ravintolisinä, eikä rakentaa koko ruokavaliota villiyrteille.

Kuusenkerkästä voi tehdä siis oikeastaan mitä tahansa. Vain mielikuvitus on rajana. Korpihillan kuusenkerkkäkuohuvan resepti on tietysti tarkoin varjeltu salaisuus, mutta yksi asia on varma – maku vie mennessään ja koukuttaa. Kippis ja oodi kuusenkerkille!

Kuohuva kuusenkerkkä
Kuva: Inka Keränen

Kommentit